Osobiście uwielbiam krówkę, a w tej wersji ciasto jest pyszne i nie jest za słodkie. Wymyśliłam je już w zeszłym roku, ale wtedy nie prowadziłam bloga, więc nie posiadam z tego okresu żadnych zdjęć.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
Na krem kajmakowy:
- 200 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 1 kieliszek wódki
- 2 opakowania śmietan-fix
Na krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 450 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 3-4 łyżeczki cappuccino
- do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady
WYKONANIE
Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i
ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym nadal ubijając. Ubijać
do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę olej, wodę i przesiane przez sitko mąki, mieszając delikatnie szpatułką.
Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego
patyczka).
Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino.
Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu
dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby
nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko
cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle
miksując (nie na najwyższych obrotach, bo budyń będzie się
rozpryskiwał).
Krem kajmakowy: Masło utrzeć w misce na puszystą masę, dodać masę kajmakową i wódkę, wszystko zmiksować razem. Na koniec dodać śmietan-fix i nadal ubijać do momentu aż masa nie będzie lejna, tylko zrobi się puszysta.
Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem budyniowy. Nałożyć górny oblat i posmarować go kremem kajmakowym. Ciasto można ozdobić potartą czekoladą, lub posypać słodkim kakao. Ewentualnie można posypać je płatkami migdałowymi. Pozostawiam to Waszej wyobraźni ;-)
Ciasto jest przepyszne i mimo puszystego biszkoptu, który syci, każdy i tak sięga po dokładkę, bo nie można się mu oprzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz