niedziela, 30 listopada 2014

Ciasto puszysta krówka


Osobiście uwielbiam krówkę, a w tej wersji ciasto jest pyszne i nie jest za słodkie. Wymyśliłam je już w zeszłym roku, ale wtedy nie prowadziłam bloga, więc nie posiadam z tego okresu żadnych zdjęć.

SKŁADNIKI
 
Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody

Na krem kajmakowy:
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 1 kieliszek wódki
  • 2 opakowania śmietan-fix

Na krem budyniowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 450 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:
  • 3-4 łyżeczki cappuccino
  • do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady

WYKONANIE

Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
 
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę olej, wodę i przesiane przez sitko mąki, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
 
Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino.

Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując (nie na najwyższych obrotach, bo budyń będzie się rozpryskiwał).
 
Krem kajmakowy: Masło utrzeć w misce na puszystą masę, dodać masę kajmakową i wódkę, wszystko zmiksować razem. Na koniec dodać śmietan-fix i nadal ubijać do momentu aż masa nie będzie lejna, tylko zrobi się puszysta.


Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem budyniowy. Nałożyć górny oblat i posmarować go kremem kajmakowym. Ciasto można ozdobić potartą czekoladą, lub posypać słodkim kakao. Ewentualnie można posypać je płatkami migdałowymi. Pozostawiam to Waszej wyobraźni ;-)
 
 
Ciasto jest przepyszne i mimo puszystego biszkoptu, który syci, każdy i tak sięga po dokładkę, bo nie można się mu oprzeć.
 
 



Zdjęcia zrobione w trakcie przygotowań i pieczenia ciasta.

 

W trakcie ubijania.
W piekarniku.
Wyrośnięte ciasto. Nie jest idealnie równe, bo wyrównywałam je łyżką :-)
W trakcie robienia kremu budyniowego.
Oblaty z kremem budyniowym.
Nakładanie kremu kajmakowego.
Dekorowanie ciasta.
Smacznego!