wtorek, 11 listopada 2014

Tort kawowe zapomnienie


Najczęściej na rodzinne spotkania robię tort czekoladowy, bo jest smaczny i szybko się go robi. Ale jako że miałam do wybrania w pracy dzień wolny za 1 listopada, to postanowiłam zaszaleć i zrobić zmyślny tort. Jak się miesza za wiele dodatków, to efekt może być różny, ale jak się okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową.


PRZEPIS:


SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek wódki (około 35 ml)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

POZOSTAŁE

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 opakowania śmietan-fix
  • 120 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół kieliszka wódki
  • dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej


PRZYGOTOWANIE


Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać dwie łyżeczki kawy, do drugiej trzy. Tą pierwszą zaparzyć do 3/4 wysokości, do tej drugiej nalać tylko trochę wody, dzięki czemu powstanie nam mocna esencja kawowa.

Nasączenie: Do ostudzonej kawy (z dwóch łyżeczek), dodać pół kieliszka wódki, wymieszać i nasączyć ostudzone i przekrojone już blaty.

Krem czekoladowo-kawowy: Masło musi mieć temperaturę pokojową. Do garnuszka włożyć czekoladę, dodać kakao, kieliszek wódki i esencję kawową. Całość rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia (żeby nie stwardniało za bardzo warto od czasu do czasu wymieszać). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ostudzony krem czekoladowy i połączyć całość miksując.

Trochę kremu przełożyć do osobnej miseczki. Kilka połówek orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat. Wysmarować kremem górę i boki tortu.

Bita śmietana: Do miski wlać śmietanę, dodać łyżeczkę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. W małym garnuszku wymieszać trochę kakao i kawy rozpuszczalnej. Na wierzchu tortu rozsmarować równomiernie śmietanę i posypać ją przez sitko przygotowanym proszkiem kawowo-kakaowym. Tort udekorować połówkami orzechów i pozostałą bitą śmietaną.