niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto kokosowe


Ciasto kokosowe można zrobić na blaszce lub w tortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link.
Przygotowywanie masy kokosowej można wykorzystać do zrobienia szybkiej nalewki kokosowej. Wystarczy zostawić wymieszaną masę na dłużej, a po odcedzeniu kokosu, do pozostałej płynnej masy dodać wódki (opcjonalnie do smaku). Nie będzie to oczywiście oryginalna nalewka, bo takowa potrzebuje spirytusu, ale i tak jest smaczna.

SKŁADNIKI

Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej


Na masę kokosową:
  • 800 ml mleka
  • 270 g kokosu
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g)
  • pół laski wanilli
  • 150 ml wódki
  • marmolada wieloowocowa lub inna


Na krem budyniowy:
  •  1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 450 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru


Na polewę czekoladową:
  • 1,5 gorzkiej czekolady
  • 150-200 ml śmietany 30%


WYKONANIE

Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Gotową masę dodać do białek mieszając. Następnie stopniowo przesiewać obie mąki do masy, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).

Masa kokosowa: Masę najlepiej zrobić kilka dni wcześniej, wtedy nasiąknie odpowiednio alkoholem. 
Mleko zagotować z wanilią, dodać kokos i gotować przez chwilkę mieszając. Zostawić do ostudzenia. Przelać do słoja, dodać mleko zagęszczone i wódkę. Zakręcić i wymieszać. Trzymać minimum dwa dni w ciemnym, chłodnym miejscu. 
Gotowy kokos odcisnąć przez sitko, umieścić w misce, dodać miękkie masło i zmiksować na puszysty krem. Jeżeli krem jest za suchy, to dodać trochę płynnej masy. Krem powinien być lekko mokrawy.

Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując (nie na najwyższych obrotach, bo budyń będzie się rozpryskiwał).

Polewa: Czekoladę i śmietankę umieścić w garnuszku. Rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić.

Wykonanie: Gotowy biszkopt przekroić na pół, posmarować marmoladą. Na dolny wyłożyć równomiernie masę kokosową. Nałożyć górny biszkopt. Górny biszkopt wysmarować kremem budyniowym, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie posmarować delikatnie czekoladą i udekorować według uznania.



Zdjęcia z etapów robienia ciasta

Ubijanie białek
Wymieszane żółtka i ubite białka
Przygotowywanie budyniu
Końcowy etap przygotowywania masy kokosowej