niedziela, 9 listopada 2014

Sałatka gyros-kebab


Świetna sałatka na imprezy wszelakiego rodzaju. Jest jej dużo, więc każdy może jej spróbować. Można ją jeść z pieczywem, lub bez żadnych dodatków. Jest też prosta w przyrządzeniu.

SKŁADNIKI
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże pomidory
  • niepełne opakowanie makaronu (wygląd wedle uznania)
  • 3 ząbki czosnku
  • duży jogurt naturalny
  • 1 sałata lodowa
  • przyprawa gyros-kebab
  • 3 łyżki majonezu
  • do smaku: sól, pieprz
  • ponadto: oliwa

PRZYGOTOWANIE

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i umieścić w głębokim talerzu (lub misce). Tak przygotowane mięso polać obficie oliwą i posypać przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć folią do żywności i zostawić na noc w lodówce.
Piersi z kurczaka przełożyć na patelnię i smażyć mieszając, aż do momentu, gdy mięso nie będzie surowe. Zostawić do ostudzenia.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, po odcedzeniu polać przegotowaną zimną wodą, żeby się nie lepił i zostawić do ostudzenia.
Pomidory pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę przecedzić przez sitko. Wszystko wsypać do dużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem.
Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym dipem polać wszystkie składniki i wymieszać. Sałatę lodową dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem.



Piersi z kurczaka w trakcie smażenia.
Łączenie składników.
Składniki sałatki wymieszane z dipem.
Sałatka po dodaniu sałaty lodowej.