Świetna sałatka na imprezy wszelakiego rodzaju. Jest jej dużo, więc każdy może jej spróbować. Można ją jeść z pieczywem, lub bez żadnych dodatków. Jest też prosta w przyrządzeniu.
SKŁADNIKI
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 3 duże pomidory
- niepełne opakowanie makaronu (wygląd wedle uznania)
- 3 ząbki czosnku
- duży jogurt naturalny
- 1 sałata lodowa
- przyprawa gyros-kebab
- 3 łyżki majonezu
- do smaku: sól, pieprz
- ponadto: oliwa
PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i umieścić w głębokim talerzu (lub misce). Tak przygotowane mięso polać obficie oliwą i posypać przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć folią do żywności i zostawić na noc w lodówce.
Piersi z kurczaka przełożyć na patelnię i smażyć mieszając, aż do momentu, gdy mięso nie będzie surowe. Zostawić do ostudzenia.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, po odcedzeniu polać przegotowaną zimną wodą, żeby się nie lepił i zostawić do ostudzenia.
Pomidory pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę przecedzić przez sitko. Wszystko wsypać do dużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem.
Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym dipem polać wszystkie składniki i wymieszać. Sałatę lodową dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem.
Piersi z kurczaka w trakcie smażenia. |
Łączenie składników. |
Składniki sałatki wymieszane z dipem. |
Sałatka po dodaniu sałaty lodowej. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz