wtorek, 4 listopada 2014

Pierniczki mocno czekoladowe


Pierniczki są bardzo smaczne i świetnie nadadzą się jako dodatek do kawy :-)

SKŁADNIKI
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder

WYKONANIE

W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą. Zostawić by nieco ochłodło. 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy z białek dodać najpierw żółtka, później masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo wymieszaną ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek i pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około 17 minut (kulki nie mogą być mokre i za miękkie).