Pierniczki są bardzo smaczne i świetnie nadadzą się jako dodatek do kawy :-)
SKŁADNIKI
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo: cukier puder
WYKONANIE
W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą. Zostawić by nieco ochłodło.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy z białek dodać najpierw żółtka, później masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo wymieszaną ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek i pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około 17 minut (kulki nie mogą być mokre i za miękkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz