Do zrobienia tarty z brokułem i kurczakiem natchnął mnie przepis Doroty link. Tarta wyszła pyszna, oczywiście dla tych, co lubią brokuły (bo mój tata mawia zawsze "że on z tym paskudztwem zielonym nic nie zje" ;-) ). Średnica mojej tarty była duża, więc jak będziecie robić w mniejszej formie, to koniecznie dajcie mniej kurczaka.
Jeszcze jedna dygresja zanim podam przepis. Chodzi o ciasto. Zrobiłam je późnym wieczorem dzień wcześniej i wyłożone już na formie do tarty owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Na następny dzień zaraz po powrocie z pracy i nagrzaniu piekarnika, włożyłam taką tartę od razu do pieczenia. Jak się okazało tarta wyszła taka, jaka być powinna, więc zawsze jest to jakiś sposób jeżeli nie macie za dużo czasu w dany dzień.
Jeszcze jedna dygresja zanim podam przepis. Chodzi o ciasto. Zrobiłam je późnym wieczorem dzień wcześniej i wyłożone już na formie do tarty owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Na następny dzień zaraz po powrocie z pracy i nagrzaniu piekarnika, włożyłam taką tartę od razu do pieczenia. Jak się okazało tarta wyszła taka, jaka być powinna, więc zawsze jest to jakiś sposób jeżeli nie macie za dużo czasu w dany dzień.
SKŁADNIKI
Na ciasto (średnica tarty 30 cm)
Na ciasto (średnica tarty 30 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 135 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 1 brokuł
- 1 duża kwaśna śmietana 18%
- 125 g żółtego sera
- dodatkowo: oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
WYKONANIE
Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski lub na
stolnicę. Dodać żółtka, szczyptę soli, posiekane masło i zimną
wodę. Szybko zagnieść. W razie potrzeby można dodać jeszcze wody, ale nie warto przesadzać, bo im mniej jej damy, tym mniej ciasto będzie się lepić. Z
ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30
minut.
Formę do tarty wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć
do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25
minut na środkowym poziomie piekarnika.
Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około 3 minuty (ja ugotowałam brokuła na parze). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza. Całość polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe.
Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę sera zostawić na posypanie tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać.
Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę sera zostawić na posypanie tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać.
Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie
piekarnika (aż masa zgęstnieje).
Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. |
Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. |
Wykładanie na tarcie różyczek brokuła. |
Nakładanie kurczaka. |
Gotowa tarta. |
Nakładam sobie duży kawałek, bo tartę zrobiłam na obiad. |
Smacznego! |
dopiero będę robić, ale przepis wygląda obiecująco
OdpowiedzUsuń