Tak przygotowane grzanki z sałatką buraczkową i śledziami smakują wybornie. Można je przygotować w wersji mini, czyli wyciąć małe kółka lub w wersji większej (taką miałam ja), czyli z wyciętymi dużymi kółkami.
SKŁADNIKI
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 mały słoik ogórków konserwowych
- 1 pęczek koperku
- 1/2 słoika buraczków wiórki
- 150 g serka śmietankowego (np. Almette)
- 2 płaty śledziowe z zalewy octowej
- sól, pieprz
- 6 tostów pełnoziarnistych (można zastąpić chlebem pełnoziarnistym)
WYKONANIE
Buraczki przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki również pokroić w niewielką kostkę. Nieco koperku zostawić do dekoracji. Resztę posiekać. Płaty śledziowe dobrze odsączyć ręcznikami papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać buraczki, cebulę, ogórki, koperek i serek śmietankowy. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać. Z tostów wyciąć kółka szklanką i upiec je w tosterze lub piekarniku na chrupiąco. Na każdy tost nałożyć sałatkę (ja wykorzystałam w tym celu gałkownicę do lodów). Na górze ułożyć kawałek śledzia i koperek do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz