poniedziałek, 14 grudnia 2020

Grzanki z sałatką buraczkową i śledziem

 


Tak przygotowane grzanki z sałatką buraczkową i śledziami smakują wybornie. Można je przygotować w wersji mini, czyli wyciąć małe kółka lub w wersji większej (taką miałam ja), czyli z wyciętymi dużymi kółkami.



SKŁADNIKI

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 słoika buraczków wiórki
  • 150 g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 2 płaty śledziowe z zalewy octowej
  • sól, pieprz
  • 6 tostów pełnoziarnistych (można zastąpić chlebem pełnoziarnistym)



WYKONANIE


Buraczki przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki również pokroić w niewielką kostkę. Nieco koperku zostawić do dekoracji. Resztę posiekać. Płaty śledziowe dobrze odsączyć ręcznikami papierowymi i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać buraczki, cebulę, ogórki, koperek i serek śmietankowy. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać. Z tostów wyciąć kółka szklanką i upiec je w tosterze lub piekarniku na chrupiąco. Na każdy tost nałożyć sałatkę (ja wykorzystałam w tym celu gałkownicę do lodów). Na górze ułożyć kawałek śledzia i koperek do dekoracji.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz