sobota, 19 grudnia 2020

Pizza choinka ze szpinakiem i mozzarellą

 

Przed Bożym Narodzeniem wszystkim udziela się świąteczny nastrój. To dobry moment do tego, aby zwykłe codzienne potrawy przygotować w niecodzienny sposób. I takim przykładem jest właśnie pizza w kształcie choinki. Jest pyszna i wprowadza nas wszystkich w miły, świąteczny nastrój.




SKŁADNIKI


Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml wody
  • 250 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:

  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 100 g śmietany 30%
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • suszone oregano


WYKONANIE


Do miseczki wlać 50 ml wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 50 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20 minut do powstania zaczynu.


Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać łyżką, posypać dłonie mąką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić w natłuszczonej oliwą misce i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny.


W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Następnie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, po czym nadal podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż masa stanie się gęsta. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać rozdrobnioną połowę odsączonej z zalewy mozzarelli i wymieszać.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym na prostokąt. Odciąć nożem od wierzchołka, aż do podstawy wzdłuż dłuższych boków tworząc w ten sposób długi trójkąt. Odcięte ciasto wylepić na trójkącie, tak aby się dobrze z nim połączyło. Następnie ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem. Całą powierzchnię trójkąta posmarować najpierw koncentratem pomidorowym, posypać oregano i pozostałą mozzarellą. Następnie wyłożyć na choince równomiernie szpinak. Oba boki trójkąta ponacinać prostymi poziomymi cięciami. Powstałe w ten sposób "gałązki" choinki należy albo lekko zlepić na końcu, albo wykręcić. Choinkę włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zrobić małe kleksy koncentratem pomidorowym. Podawać na ciepło.


Uwagi: Choinkę można udekorować również połówkami zielonych i czarnych oliwek.






2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis i jaki smakowity efekt! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :-) Robiłam specjalnie dla syna, bo kocha szpinak i wszystko, co wiąże się ze świętami.

      Usuń