Przed Bożym Narodzeniem wszystkim udziela się świąteczny nastrój. To dobry moment do tego, aby zwykłe codzienne potrawy przygotować w niecodzienny sposób. I takim przykładem jest właśnie pizza w kształcie choinki. Jest pyszna i wprowadza nas wszystkich w miły, świąteczny nastrój.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml wody
- 250 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 100 g śmietany 30%
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- suszone oregano
WYKONANIE
Do miseczki wlać 50 ml wody, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 50 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i zaczyn. Wymieszać łyżką, posypać dłonie mąką, po czym zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić w natłuszczonej oliwą misce i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Następnie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, po czym nadal podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż masa stanie się gęsta. Zostawić do ostudzenia. Następnie dodać rozdrobnioną połowę odsączonej z zalewy mozzarelli i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym na prostokąt. Odciąć nożem od wierzchołka, aż do podstawy wzdłuż dłuższych boków tworząc w ten sposób długi trójkąt. Odcięte ciasto wylepić na trójkącie, tak aby się dobrze z nim połączyło. Następnie ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem. Całą powierzchnię trójkąta posmarować najpierw koncentratem pomidorowym, posypać oregano i pozostałą mozzarellą. Następnie wyłożyć na choince równomiernie szpinak. Oba boki trójkąta ponacinać prostymi poziomymi cięciami. Powstałe w ten sposób "gałązki" choinki należy albo lekko zlepić na końcu, albo wykręcić. Choinkę włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zrobić małe kleksy koncentratem pomidorowym. Podawać na ciepło.
Uwagi: Choinkę można udekorować również połówkami zielonych i czarnych oliwek.
Wspaniały przepis i jaki smakowity efekt! <3
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję :-) Robiłam specjalnie dla syna, bo kocha szpinak i wszystko, co wiąże się ze świętami.
Usuń