SKŁADNIKI
Pulpety:
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- łyżka ciemnego sou sojowego lub przyprawy w płynie Vegeta Natur
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 650 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur
- sól, pieprz, oregano
- makaron typu spaghetti
- opcjonalnie nieco startego sera
WYKONANIE
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, tartą bułkę, mąkę, sos sojowy lub przyprawę w płynie (u mnie to drugie) i doprawić solą i pieprzem. Następnie dobrze zagnieść, oprószyć dłonie mąką i lepić małe kulki. Mięsne kulki układać na tacy posypanej mąką.
Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie włożyć pulpety i nałożyć ponownie pokrywę. Po jakimś czasie pulpety obrócić. Gdy pulpeciki się zetną, to wlać passatę pomidorową i nadal dusić mieszając od czasu do czasu. Do garnuszka wlać wodę, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać przez sitko do potrawy i wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, zioła prowansalskie, przyprawę warzywną, sól, pieprz i oregano. Wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i oregano.
W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Na talerze nakładać makaron, następnie nakładać sos pomidorowy wraz z pulpecikami. Opcjonalnie można zetrzeć nieco żółtego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz