Połączenie biszkoptu kakaowego z mandarynkami i śmietaną sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie. Specjalnie dla syna ciasto przygotowałam w kształcie choinki. Na zdjęciu tego nie widać, ale wygląda to bardzo ciekawie. Trochę przesadziłam z ozdobami. Myślę, że czasami mniej znaczy lepiej, a u mnie jest za pstrokato. Ale najważniejsze, że smacznie ;-)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 10 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża puszka mandarynek w syropie
- 500 g śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 śmietan-fix
- zielony barwnik spożywczy
- dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać do jajek przez sitko i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.
Nadzienie: Na dużej kartce papieru odrysować blaszkę. Następnie kartkę złożyć na pół wzdłuż dłuższej krawędzi i nożyczkami powycinać z boku gałęzie choinki (patrz zdjęcia). Biszkopt przekroić poziomo na dwa duże prostokąty. Do każdego przyłożyć wyciętą choinkę i nożem wyciąć ją na obu biszkoptach. Odcięte ciasto umieścić w misce. Oba biszkopty nasączyć syropem z mandarynek. Do ciasta w misce również wlać nieco syropu i rozdrobnić je dłońmi. Dolny biszkopt ułożyć na sztywnej podkładce, następnie wyłożyć na nim rozdrobniony biszkopt, a na nim mandarynki.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec dodać zielony barwnik i śmietan-fix. Zmiksować do połączenia składników. Na warstwę mandarynek nałożyć śmietanę równo ją rozprowadzając. Następnie nałożyć górny biszkopt i posmarować go śmietaną na wierzchu i po bokach. Ciasto udekorować dekoracjami cukierniczymi. U mnie są to kolorowe posypki, perełki i marcepanowe kształty posmarowane jadalnymi barwnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz