czwartek, 10 grudnia 2020

Tosty z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi

 


Tak przygotowane tosty z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi nie tylko świetnie smakują, ale również bajecznie się prezentują. Można je podać na kolację lub jako przekąskę. Ważne jest aby pieczywo po upieczeniu było chrupkie. 



SKŁADNIKI

  • 6 tostów pełnoziarnistych
  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 gruszki konferencja
  • 6 orzechów włoskich bez łupin
  • przyprawa Vegeta Natur z koperkiem lub 2 łyżki drobno posiekanego koperku



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gruszki umyć i pokroić na grube plastry (przez całą długość gruszki). Orzechy posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na każdym toście położyć plaster gruszki, następnie gorgonzolę, posypać przyprawą z koperkiem i orzechami włoskimi. Tak przygotowane tosty przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika. Piec 10 minut lub do momentu, aż tosty będą chrupiące, a gruszki się upieczą. Podawać na ciepło lub na zimno.






1 komentarz: