wtorek, 17 marca 2020

Makaron z truskawkami i twarogiem


Makaron z truskawkami i twarogiem, to propozycja na szybki i sycący obiad. Bez wątpienia najbardziej to danie zasmakuje najmłodszym domownikom. Ja wykorzystałam pół na pół makaron zwykły i czekoladowy. W chwili obecnej, gdy borykamy się z pandemią, a ceny mięsa poszły drastycznie w górę, potrawa ta sprawdzi się idealnie.



SKŁADNIKI

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • 400 g makaronu świderki
  • 150 g półtłustego twarogu


WYKONANIE

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Na patelnię wsypać truskawki, dodać cukier, pognieciony widelcem banan i śmietanę, po czym podgrzewać do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie wsypać odcedzony z wody makaron i dobrze wymieszać. Potrawę nałożyć na talerze i posypać pokruszonym twarogiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz