wtorek, 24 marca 2020

Babeczki czekoladowe jeże


Czekoladowe babeczki zawsze sprawdzą się dla najmłodszych. Mój syn je wręcz ubóstwia ;-) Żeby wyglądały ciekawiej postanowiłam nadać im zabawny wygląd i tak też powstały czekoladowe babeczki jeże. Udekorujcie je z dziećmi, a zobaczycie jaka to świetna zabawa.



SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka 3,5%
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 100 g mlecznej czekolady
Dekoracja jeży:

  • migdały słupki
  • białe perełki cukiernicze
  • czerwone draże czekoladowe


WYKONANIE

Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babeczek wypełnić papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. 

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, po czym ubić na jasną i puszystą piankę. Następnie wlać masło i mleko. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i mleko w proszku. Wsypać powoli składniki sypkie do masy mokrej miksując. Na koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek, włożyć do piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z blaszki i zostawić do ostudzenia. 

W każdą babeczkę powbijać słupki migdałów tworząc kolce. Każdą babeczkę udekorować również dwiema perełkami cukierniczymi, które będą oczami. Najlepiej przykleić je maczając w lukrze, ale nada się również jogurt naturalny. Draże czekoladowe o kolorze czerwonym posiekać nożem tworząc małe kawałki i przyczepić również lukrem lub jogurtem.



1 komentarz: