wtorek, 31 marca 2020

Kruche ciasteczka


Pieczenie kruchych ciasteczek z dziećmi może być świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Równocześnie przygotowujemy dzięki temu domowe ciasteczka, które są najlepsze i bez zbędnych dodatków. Ciasteczka można dodatkowo polać stopioną czekoladą lub udekorować pisakami.



SKŁADNIKI

  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 110 g masła

WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodać jajko i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść dłońmi ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszce zachowując odstępy. Piec około 7-10 minut (w zależności od wielkości i grubości ciastek). Upieczone ciasteczka zdjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz