Pieczenie kruchych ciasteczek z dziećmi może być świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Równocześnie przygotowujemy dzięki temu domowe ciasteczka, które są najlepsze i bez zbędnych dodatków. Ciasteczka można dodatkowo polać stopioną czekoladą lub udekorować pisakami.
SKŁADNIKI
- 210 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 110 g masła
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodać jajko i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść dłońmi ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na blaszce zachowując odstępy. Piec około 7-10 minut (w zależności od wielkości i grubości ciastek). Upieczone ciasteczka zdjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz