niedziela, 29 marca 2020

Ciasto malinowe z galaretką i kremem


Ciasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta. 



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki wody
Nasączenie:
  • 1 torebka herbaty zielonej lub szarej
  • 2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie 1 kieliszek wódki
Warstwa galaretki:
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 400 g mrożonych lub świeżych malin
Krem i dekoracja:
  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 kostki startej mlecznej lub gorzkiej czekolady

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do składników mokrych przesiać przez sitko połowę składników sypkich. Delikatnie wymieszać szpatułka, wlać wodę, przesiać pozostałe składniki sypkie i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Nasączenie: W filiżance zaparzyć herbatę, osłodzić i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej opcjonalnie dodać kieliszek wódki i nasączyć herbatą biszkopt.

Galaretka z owocami: Świeże maliny umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożonych nie rozmrażać. W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik, po czym wsypać obie galaretki i żelatynę energicznie mieszając. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki, aby prędzej stężała.

Boki ciasta zabezpieczyć folią aluminiową (można nałożyć na nią obręcz z formy). Na wierzchu biszkoptu ułożyć równomiernie maliny, po czym zalać je tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i śmietan-fixy, po czym zmiksować do połączenia składników. Krem wycisnąć workiem cukierniczym z ozdobną końcówką. Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą, świeżymi owocami lub innymi dekoracjami cukierniczymi (u mnie perełki i liście). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz