Ciasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- 2 łyżki wody
- 1 torebka herbaty zielonej lub szarej
- 2 łyżeczki cukru
- opcjonalnie 1 kieliszek wódki
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wody
- 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
- 400 g mrożonych lub świeżych malin
- 500 g śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 3 kostki startej mlecznej lub gorzkiej czekolady
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do składników mokrych przesiać przez sitko połowę składników sypkich. Delikatnie wymieszać szpatułka, wlać wodę, przesiać pozostałe składniki sypkie i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Nasączenie: W filiżance zaparzyć herbatę, osłodzić i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej opcjonalnie dodać kieliszek wódki i nasączyć herbatą biszkopt.
Galaretka z owocami: Świeże maliny umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożonych nie rozmrażać. W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik, po czym wsypać obie galaretki i żelatynę energicznie mieszając. Zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do lodówki, aby prędzej stężała.
Boki ciasta zabezpieczyć folią aluminiową (można nałożyć na nią obręcz z formy). Na wierzchu biszkoptu ułożyć równomiernie maliny, po czym zalać je tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i śmietan-fixy, po czym zmiksować do połączenia składników. Krem wycisnąć workiem cukierniczym z ozdobną końcówką. Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą, świeżymi owocami lub innymi dekoracjami cukierniczymi (u mnie perełki i liście).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz