niedziela, 22 marca 2020

Chrupiące gofry


U mnie w domu gofry goszczą bardzo często, bo mój syn je uwielbia. Aby gofry były chrupiące, a zarazem nie były suche w środku należy posiadać nie tylko gofrownicę o wysokiej mocy, ale również dobry przepis. Można upiec chrupiące gofry, ale jeżeli damy za mało mleka (lub wody) , to będą one w środku suche. Muszę przyznać również, że każda gofrownica jest mimo wszystko inna, bo przepis, który sprawdzał mi się w jednej, wychodził zupełnie inaczej w innej (mam aktualnie trzy gofrownice). Najlepiej więc przetestować jeden i dostosować go do własnej gofrownicy. Jeżeli posiadacie gofrownicę o małej mocy, to również można upiec chrupiące gofry, ale wymaga to dłuższego czasu pieczenia każdego gofra.



SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 65 g cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 400 ml mleka 3,5%
  • 100 ml wody gazowanej lub zwykłej
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do podania: dżem, owoce, bita śmietana


WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować ze sobą żółtka, cukier, olej, mleko, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewać chochlą na mocno rozgrzaną płytę gofrownicy. Gofry piec około 4 minuty lub do momentu, aż będą chrupiące. Upieczone gofry kłaść na kratkę. Podawać z wybranymi dodatkami.

Uwagi: Czasami nie chce mi się osobno ubijać białek, zamiast tego ucieram całe jajka z cukrem, po czym dodaję pozostałe składniki i takie gofry również wychodzą chrupiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz