U mnie w domu gofry goszczą bardzo często, bo mój syn je uwielbia. Aby gofry były chrupiące, a zarazem nie były suche w środku należy posiadać nie tylko gofrownicę o wysokiej mocy, ale również dobry przepis. Można upiec chrupiące gofry, ale jeżeli damy za mało mleka (lub wody) , to będą one w środku suche. Muszę przyznać również, że każda gofrownica jest mimo wszystko inna, bo przepis, który sprawdzał mi się w jednej, wychodził zupełnie inaczej w innej (mam aktualnie trzy gofrownice). Najlepiej więc przetestować jeden i dostosować go do własnej gofrownicy. Jeżeli posiadacie gofrownicę o małej mocy, to również można upiec chrupiące gofry, ale wymaga to dłuższego czasu pieczenia każdego gofra.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 65 g cukru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 400 ml mleka 3,5%
- 100 ml wody gazowanej lub zwykłej
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do podania: dżem, owoce, bita śmietana
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować ze sobą żółtka, cukier, olej, mleko, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewać chochlą na mocno rozgrzaną płytę gofrownicy. Gofry piec około 4 minuty lub do momentu, aż będą chrupiące. Upieczone gofry kłaść na kratkę. Podawać z wybranymi dodatkami.
Uwagi: Czasami nie chce mi się osobno ubijać białek, zamiast tego ucieram całe jajka z cukrem, po czym dodaję pozostałe składniki i takie gofry również wychodzą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz