Uwielbiam hummus, więc postanowiłam, że zrobię podwójną porcję z 400 g ciecierzycy. Pomysł owszem super, ale jak się okazało miałam nie lada problem zmiksować całość :-) Mój blender wysokoobrotowy się wyłączył z przegrzania, zwykły blender również, więc kończyłam ręcznym, który też ledwo to przeżył ;-) Wykończyło mnie to wieczne przekładanie masy, ale w nagrodę mam duuużo hummusu. Poniżej podaję przepis na standardową ilość.
SKŁADNIKI
- 200 g ciecierzycy
- 3-4 łyżki pasty tahini
- 2 duże czerwone papryki
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, mielony kminek, słodka papryka, chili
WYKONANIE
Ciecierzycę namoczyć przez całą noc w zimnej wodzie.
Starą wodę wylać, zalać nową i postawić na średnim ogniu. Gotować do miękkości około 50-60 minut. Wody z ciecierzycy nie wylewać. Odcedzoną ciecierzycę zostawić do ostudzenia.
Por i papryki umyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać pokrojoną białą część pora, obrany i posiekany czosnek, wlać 2-3 łyżki oleju i smażyć na średnim ogniu. Po jakimś czasie wlać nieco wody z gotowania ciecierzycy, nałożyć pokrywę i dusić do miękkości. Zostawić do ostudzenia.
Ciecierzycę, pastę z tahini, papryki z porem i czosnkiem umieścić w misie blendera. Dodać sok z cytryny, łyżeczkę soli, pół łyżeczki kminku, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chili. Całość zmiksować na gładką masę stopniowo wlewając wodę z ciecierzycy. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W razie potrzeby doprawić. Hummus podawać z pieczywem. Polecam z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz