środa, 22 maja 2019

Tortilla z warzywami i wędzonym łososiem


Tortilla z warzywami i wędzonym łososiem, to zdrowa i pyszna propozycja na obiad lub podwieczorek. Sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, chociaż wtedy polecam przygotować mini tortille. Potrawa ta bardzo mnie zaskoczyła. Oczywiście pozytywnie. Trudno mi opisać słowami jej smak. Byłam na prawdę mile zaskoczona i cieszyłam się każdym kęsem, tak pyszna się okazała. Myślę, że kluczowe znaczenie miało tu połączenie wędzonego łososia z sosem chrzanowym. Koniecznie musicie spróbować.



SKŁADNIKI

  • 3 tortille (u mnie kukurydziane)
  • 150 g łososia wędzonego MOWI
  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz


WYKONANIE

Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć i obrać liście. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w długie paski. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Plastry łososia lekko porozrywać na mniejsze kawałki.

Tortille zmoczyć pędzelkiem z obu stron i podgrzać na rozgrzanej patelni, tak aby nie były mokre (nie za długo, bo kruchych nie da się zawinąć). Następnie na każdej tortilli rozsmarować odrobinę sosu chrzanowego, ułożyć liście sałaty, na nie kawałki wędzonego łososia, ponownie odrobinę sosu, na koniec lekko już zawinąć i wyłożyć cebulą i kawałkami papryki. Zawinąć ciaśniej i spód owinąć aluminiową folią spożywczą. Podawać od razu. Wierzch można jeszcze skropić sosem i posypać odrobiną posiekanego szczypiorku.










4 komentarze: