Omlet z łososiem i szparagami zaserwowałam na obiad. Nie spodziewałam się, że ta potrawa będzie taka pyszna! Smak omletu z koperkiem, łososia i szparagów łączy się idealnie z sosem chrzanowym, który jest idealnym wykończeniem potrawy. Świetnie też do całości pasują kiełki słonecznika. Szczerze Wam polecam tą potrawę, bo jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 80 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 pęczek koperku
- 500 g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g łososia wędzonego MOWI
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- kiełki słonecznika do dekoracji
WYKONANIE
Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki, zagotować wodę z łyżeczką cukru w wysokim garnku, po czym włożyć szparagi, tak aby końcówki wystawały lekko nad wodę. Gotować około 8 minut.
Jajka wbić do miski, dodać mleko, mąkę, umyty i drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, po czym całość rozbełtać. Rozgrzać jedną dużą lub dwie małe patelnie, wlać oliwę, następnie jajka i smażyć na małym ogniu, aż cały omlet się zetnie (najlepiej pod pokrywką). Omlet (lub omlety) ułożyć na talerzu, rozsmarować na nim sos chrzanowy, na połowie ułożyć ugotowane szparagi, na nie wędzonego łososia, po czym zgiąć na pół. Po bokach i wierzchu posypać kiełkami słonecznika. Podawać od razu na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz