Czekoladowa tarta z gruszkami, to jeden z tych wypieków, które są pyszne, ale nie da się zjeść więcej niż jeden kawałek, bo szybko sycą. W smaku jest wyborna. Stanowi połączenie czekolady, budyniu, śmietany i gruszek, a to wszystko na kruchym spodzie. Jeżeli kochacie czekoladę, to polecam. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki, to polecam dodać do masy czekoladowej więcej cukru.
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 260 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- 4-5 gruszek (u mnie konferencja)
- 500 g śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
WYKONANIE
Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder, wbić jajko i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieść jednolite ciasto i wyłożyć nim spód oraz boki formy o średnicy 26 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć na 15 minut do piekarnika. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia.
Nadzienie: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać mieszając do momentu, aż powstanie nam jednolita masa. Zostawić do ostudzenia. Do masy czekoladowej dodać cukier, rozbełtane jajka, oba proszki budyniowe i dobrze wymieszać. Masę przelać na podpieczony kruchy spód (nieco zostawić do posmarowania gruszek) i wstawić do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie obrać gruszki, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć rozcięciem w dół na lekko stężałej masie czekoladowej, posmarować je pozostałą masą czekoladową i włożyć do piekarnika na kolejne 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz