sobota, 4 maja 2019

Tarta czekoladowa z gruszkami


Czekoladowa tarta z gruszkami, to jeden z tych wypieków, które są pyszne, ale nie da się zjeść więcej niż jeden kawałek, bo szybko sycą. W smaku jest wyborna. Stanowi połączenie czekolady, budyniu, śmietany i gruszek, a to wszystko na kruchym spodzie. Jeżeli kochacie czekoladę, to polecam. Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki, to polecam dodać do masy czekoladowej więcej cukru.



SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
Nadzienie:

  • 4-5 gruszek (u mnie konferencja)
  • 500 g śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

WYKONANIE

Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder, wbić jajko i dodać posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieść jednolite ciasto i wyłożyć nim spód oraz boki formy o średnicy 26 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć na 15 minut do piekarnika. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia.

Nadzienie: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać mieszając do momentu, aż powstanie nam jednolita masa. Zostawić do ostudzenia. Do masy czekoladowej dodać cukier, rozbełtane jajka, oba proszki budyniowe i dobrze wymieszać. Masę przelać na podpieczony kruchy spód (nieco zostawić do posmarowania gruszek) i wstawić do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie obrać gruszki, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Gruszki ułożyć rozcięciem w dół na lekko stężałej masie czekoladowej, posmarować je pozostałą masą czekoladową i włożyć do piekarnika na kolejne 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz