Taka przekąska bez wątpienia zaskoczy Waszych gości i rodzinę. Jest nie tylko pyszna, ale również rewelacyjnie się prezentuje. Przekąskę można przygotować w kilku wariantach, np. zamiast serka śmietankowego wykorzystać awokado (moje nadal niedojrzałe, dlatego też nie mogłam zaserwować krakersów w tej wersji). Do dekoracji zamiast koperku można wykorzystać kiełki lub szczypiorek.
SKŁADNIKI
Krakersy:
- 95 g mąki typ 500 (np. Wrocławska)
- 170 g sera (np. Radamer)
- 55 g masła
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
- 150 g wędzonego łososia
- 200 g serka śmietankowego
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 owocu granatu
- 2 gałązki koperku
WYKONANIE
Krakersy: Ser zetrzeć na tarce i przełożyć do misy blendera lub robota kuchennego. Dodać mąkę, zimne masło, sól i pieprz do smaku, po czym włączyć urządzenie. Masa powinna się dobrze połączyć. Krótko zagnieść ją dłońmi, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Blat kuchenny podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Następnie powycinać radełkiem niewielkie prostokąty i przełożyć je na blaszkę. Każdą blaszkę piec około 12 minut.
Farsz: Czerwoną cebulę obrać i pokroić na półtalarki. Plastry łososia podzielić na mniejsze kawałki. Skórkę granatu naciąć nożem, po czym oderwać i powyciągać nasiona. Koper umyć i osuszyć.
Ostudzone krakersy kolejno posmarować serkiem śmietankowym, ułożyć kawałek cebuli, zwinięty kawałek łososia, kilka nasion granatu i na koniec kawałek koperku ułożyć na łososiu.
Uwielbiam takie takie kanapeczki na jeden kęs :)
OdpowiedzUsuń