niedziela, 26 maja 2019

Krakersy serowe z łososiem


Taka przekąska bez wątpienia zaskoczy Waszych gości i rodzinę. Jest nie tylko pyszna, ale również rewelacyjnie się prezentuje. Przekąskę można przygotować w kilku wariantach, np. zamiast serka śmietankowego wykorzystać awokado (moje nadal niedojrzałe, dlatego też nie mogłam zaserwować krakersów w tej wersji). Do dekoracji zamiast koperku można wykorzystać kiełki lub szczypiorek.



SKŁADNIKI

Krakersy:

  • 95 g mąki typ 500 (np. Wrocławska)
  • 170 g sera (np. Radamer)
  • 55 g masła
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
Farsz:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 owocu granatu
  • 2 gałązki koperku


WYKONANIE

Krakersy: Ser zetrzeć na tarce i przełożyć do misy blendera lub robota kuchennego. Dodać mąkę, zimne masło, sól i pieprz do smaku, po czym włączyć urządzenie. Masa powinna się dobrze połączyć. Krótko zagnieść ją dłońmi, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Blat kuchenny podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Następnie powycinać radełkiem niewielkie prostokąty i przełożyć je na blaszkę. Każdą blaszkę piec około 12 minut.

Farsz: Czerwoną cebulę obrać i pokroić na półtalarki. Plastry łososia podzielić na mniejsze kawałki. Skórkę granatu naciąć nożem, po czym oderwać i powyciągać nasiona. Koper umyć i osuszyć.

Ostudzone krakersy kolejno posmarować serkiem śmietankowym, ułożyć kawałek cebuli, zwinięty kawałek łososia, kilka nasion granatu i na koniec kawałek koperku ułożyć na łososiu. 










1 komentarz: