sobota, 25 maja 2019

Galette z sadzonym jajkiem, brukselkami i łososiem


To zdecydowanie bardzo zdrowa potrawa pełna tego, co najlepsze. Mąka gryczana, to świetne źródło witamin i minerałów takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witamina E, niacyna, żelazo, magnez. cynk, miedź, potas, fosfor, bogata jest również w flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę), wykazuje również wysoki potencjał antykosydacyjny. Łosoś dostarczy nam kwasy omega-3, zaś brukselki witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Polecam galettes podawać z sałatką. To potrawa pełna zdrowia i sycąca, ale nie dla wszystkich. Dlaczego? Mąka gryczana ma specyficzny smak i albo się ją kocha, albo nienawidzi ;-) Ale warto się przełamać dla jej zalet i sięgać po nią chociaż od czasu do czasu.



SKŁADNIKI

Naleśniki gryczane:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 170 ml wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
Farsz:

  • 100 g wędzonego łososia MOWI
  • 150 g brukselek
  • 2 jajka
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól
Dip:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Naleśniki: Ciasto gryczane przygotowujemy dzień wcześniej. Do miski wbić jajko, rozbełtać, dodać wodę, olej rzepakowy i mąkę gryczaną. Wymieszać do połączenia składników, po czym doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na całą noc.

Rozgrzać dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną. Chochlą wlewać ciasto naleśnikowe, kulistym ruchem rozlać na całej patelni i smażyć z obu stron (bez dodatku tłuszczu).

Brukselki ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut). Szczypiorek umyć i posiekać. Na patelnię wlać wodę, tak aby przykryła dno, włączyć palnik, gdy zawrze wbić jajka, posolić i nałożyć pokrywkę. Sprawdzać co jakiś czas, czy jajka są już ugotowane na miękko.

Dip: Do jogurtu dodać chrzan, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać.

Naleśniki posmarować dipem, po czym podwinąć lekko dwa boki po przeciwnych stronach, następnie dwa kolejne. Na środku ułożyć plastry łososia, następnie jajko sadzone, po bokach jajka brukselki (jak są duże, to przekroić je na pół), na koniec posypać szczypiorkiem. Podawać od razu na ciepło.









#lososmowi 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz