niedziela, 26 maja 2019

Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie chrzanowo-koperkowym


Tak przygotowane wytrawnie gofry, to niesamowite połączenie smakowe. Koniecznie musicie kiedyś spróbować i absolutnie nie możecie zrezygnować z pomarańczy. Wierzcie mi, że na tym gofrze wszystko do siebie pasuje idealnie, tworząc nieziemską ferie smaku. Poza walorami smakowymi, mamy również te zdrowotne. Witamin i minerałów w tej potrawie nie brakuje. Całe mnóstwo znajdziemy w szparagach, łososiu, pomarańczy, ogórku, jogurcie, kiełkach i koperku.



Na 3-4 gofry.


SKŁADNIKI

Gofry:

  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 30 ml wody
  • 35 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
Sos chrzanowo-koperkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 cytryny
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól, świeżo mielony pieprz
Farsz:

  • 150 g łososia wędzonego
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pomarańczy
  • 500 g szparagów zielonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie kiełki do dekoracji


WYKONANIE

Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać gofrownicę i porcjami wlewać ciasto. Piec na złoty kolor, po czym przełożyć na kratkę.

Sos: Jogurt przelać do miseczki, dodać wyciśnięty sok z cytryny, chrzan i posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz i składanie gofrów: W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi umyć i oderwać lub odciąć zdrewniałą końcówkę. Do gotującej się wody wsypać cukier, włożyć szparagi i gotować 10 minut. Pomarańczę obrać i pokroić na małe cząstki. Ogórek pokroić w serpentynę lub cienkie plasterki.

Gofry kolejno posmarować sosem, ułożyć plaster łososia, szparagi, ogórek i cząstki pomarańczy. Na wierzch ułożyć kawałek łososia i udekorować kiełkami. Podawać od razu.











1 komentarz:

  1. Jakoś nie bardzo kojarzę, abym miała okazję jeść takie gofry, ale faktycznie samo danie wygląda bardzo apetycznie. Ja również zachwalam sobie przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ gdzie jestem wielką zwolenniczką tara z łososia.

    OdpowiedzUsuń