Tak przygotowane wytrawnie gofry, to niesamowite połączenie smakowe. Koniecznie musicie kiedyś spróbować i absolutnie nie możecie zrezygnować z pomarańczy. Wierzcie mi, że na tym gofrze wszystko do siebie pasuje idealnie, tworząc nieziemską ferie smaku. Poza walorami smakowymi, mamy również te zdrowotne. Witamin i minerałów w tej potrawie nie brakuje. Całe mnóstwo znajdziemy w szparagach, łososiu, pomarańczy, ogórku, jogurcie, kiełkach i koperku.
Na 3-4 gofry.
SKŁADNIKI
Gofry:
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 120 ml mleka 3,2%
- 30 ml wody
- 35 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny
- mały pęczek koperku
- 2 łyżeczki chrzanu
- sól, świeżo mielony pieprz
- 150 g łososia wędzonego
- 1/2 ogórka
- 1/2 pomarańczy
- 500 g szparagów zielonych
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie kiełki do dekoracji
WYKONANIE
Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać gofrownicę i porcjami wlewać ciasto. Piec na złoty kolor, po czym przełożyć na kratkę.
Sos: Jogurt przelać do miseczki, dodać wyciśnięty sok z cytryny, chrzan i posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz i składanie gofrów: W wysokim garnku zagotować wodę. Szparagi umyć i oderwać lub odciąć zdrewniałą końcówkę. Do gotującej się wody wsypać cukier, włożyć szparagi i gotować 10 minut. Pomarańczę obrać i pokroić na małe cząstki. Ogórek pokroić w serpentynę lub cienkie plasterki.
Gofry kolejno posmarować sosem, ułożyć plaster łososia, szparagi, ogórek i cząstki pomarańczy. Na wierzch ułożyć kawałek łososia i udekorować kiełkami. Podawać od razu.
Jakoś nie bardzo kojarzę, abym miała okazję jeść takie gofry, ale faktycznie samo danie wygląda bardzo apetycznie. Ja również zachwalam sobie przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ gdzie jestem wielką zwolenniczką tara z łososia.
OdpowiedzUsuń