Te pierogi są przepyszne! Bardzo ciekawie wyglądają w tej zielonej odsłonie. Smak szpinakowych pierogów idealnie łączy się z nadzieniem z wątróbki drobiowej i sosem koperkowym. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, tym bardziej jeżeli kochacie pierogi. A więc zapraszam po przepis! :-)
SKŁADNIKI
Na pierogi:
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 130 g mrożonego szpinaku
- 30 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki wrzątku
- 1 jajko
- 300 g wątróbki z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 niewielkie ogórki konserwowe
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 pęczek koperku
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
WYKONANIE
Farsz: Wątróbkę umyć, odciąć błony i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać wątróbkę i cebulę, po czym smażyć do zarumienienia. Do usmażonej wątróbki dodać drobno posiekane ogórki konserwowe i całość doprawić solą i pieprzem. Ostudzony farsz przekładać partiami na deskę, drobno posiekać i przełożyć do miski.
Pierogi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak zmiksować na jednolitą masę z 1-2 łyżkami wody. Do miski wsypać mąkę, dodać masę szpinakową, masło i śmietanę, po czym wymieszać. Następnie wlać wrzątek i zagniatając dodać jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść (powinno być gładkie i elastyczne). Jeżeli będzie zbyt luźne, to dodać mąki, jeżeli zbyt twarde, to dodać jeszcze wrzątku.
Wyrobione ciasto pierogowe rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wycinać szklanką koła. Na każdym kłaść farsz i zlepiać. Pierogi układać na posypanej mąką tacy.
Sos: Koperek umyć i drobno posiekać. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać koperek i podgrzać.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją, dodać oleju rzepakowego i wrzucić do niej gotowe pierogi (należy uważać aby nie przykleiły się do dna). Ugotowane pierogi podawać z sosem koperkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz