Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej.
SKŁADNIKI
- 200 g suchej ciecierzycy
- 2 łyżeczki sody
- 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu)
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 niewielkie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- mielony imbir, mielona kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody i zostawić do napęcznienia na całą noc. Na następny dzień wodę wylać, nalać ponownie świeżej, dodać łyżeczkę sody i gotować około 50 minut do miękkości, po czym odcedzić z wody.
Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Marchewkę i ziemniaki ostrugać. Cebulę i czosnek obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Na koniec wsypać ciecierzycę, wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz