Ta zupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-)
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g)
- 1 biała papryka
- 1 żółta papryka
- 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus)
- mały pęczek natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Kalafior umyć i obrać w różyczki. Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego garnka. Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa nie będą nią przykryte). Nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz