poniedziałek, 25 września 2017

Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków


Jesień zawitała już na dobre. Zaczął się też sezon na dynię i paprykę. I to one rządzą teraz u mnie w kuchni, dlatego też na dzisiejszy obiad zrobiłam pyszną zupę z dyni, papryki i ziemniaków, podaną z wędzonym łososiem i natką pietruszki. Jest pysznie i zdrowo. Zapraszam więc po przepis.



SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 600 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1,5 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu)
  • 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
  • 200 g wędzonego łososia
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Papryki przeciąć na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i marchewkę ostrugać. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka i wlać koncentrat bulionu warzywnego. Dodatkowo wlać około 1,2 litra wody, nałożyć pokrywkę i zagotować. Po jakimś czasie warzywa wymieszać, tak aby wszystkie się ugotowały. Całość gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, to wyłączyć palnik i zmiksować zupę na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać w talerzach lub miseczkach z dużym kawałkiem wędzonego łososia i posiekaną natką pietruszki.






#krakus #smacznieiszybko