Jeżeli uwielbiacie kokosowe ciasta, to te na pewno Wam zasmakuje. Kokosowy smak jest bardzo wyraźny i smacznie komponuje się z owocami. U mnie są to maliny i borówki amerykańskie, bo właśnie takie owoce miałam w domu, ale możecie eksperymentować ze smakami.
SKŁADNIKI
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodu
- 80 ml oleju rzepakowego
- 120 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 300 g mieszanych owoców (u mnie maliny i borówka amerykańska)
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i osuszyć na sitku.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając miód. W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitej masy jajecznej wlać olej i miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać składniki sypkie. Całość powinna przypominać masę budyniową. Gotowe ciasto przelać do formy. Na wierzchu wyłożyć równomiernie owoce i włożyć do piekarnika na 30 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz