Jeżeli wydaje się Wam, że zdrowa zapiekanka nie może być smaczna, to jesteście w błędzie :-) Zapiekanka z pieczonymi burakami, marchewką, dynią i papryką w połączeniu z kaszą jęczmienną i jaglaną, mięsem mielonym wołowym i aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną!
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1 duża marchewka
- 1 zielona papryka
- 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek)
- olej rzepakowy
- 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy)
- 1 cebula
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka gałązek tymianku
- mały pęczek natki pietruszki
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem rzepakowym. Buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę ostrugać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, po czym pokroić ją w kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyć na blaszkę, skropić delikatnie olejem, wymieszać i włożyć do piekarnika na 60 minut.
Dynię pozbawić białego miąższu i pestek, po czym pokroić wraz z skórą na mniejsze kawałki, przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu ostudzić. Z upieczonej dyni odkroić skórę, po czym pokroić ją w kostkę.
Kaszę jaglaną i jęczmienną ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, polać odrobiną oleju rzepakowego i smażyć chwilę. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać pomidory w puszce, łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wsypać obie kasze, wymieszać i doprawić pieprzem.
Upieczone warzywa posypać solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na spodzie wyłożyć mięso z kaszą, następnie warstwę upieczonych buraków, marchewki i papryki, na to upieczoną dynię i ponownie warstwę buraków, marchewki i papryki. Na wierzchu zapiekanki ułożyć kilka gałązek tymianku, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika (nadal nagrzanego do temperatury 180°C). Zapiekankę piec 10 minut, zdjąć pokrywę i piec kolejne 10-15 minut.
Natkę pietruszki umyć i posiekać. Z wysuszonych gałązek tymianku skruszyć na wierzch zapiekanki liście (gałązki wyrzucić). Zapiekankę nakładać na talerze i udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz