niedziela, 3 lipca 2016

Muffinki wiśniowe z makiem


Muffinki nie tylko są pyszne w smaku, ale również ciekawie się prezentują.


SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 35 g maku
  • 290 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać mąką.

W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt naturalny i mak. Na koniec dodać wiśnie i wymieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika.