Muffinki nie tylko są pyszne w smaku, ale również ciekawie się prezentują.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g wydrylowanych wiśni
- 35 g maku
- 290 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać mąką.
W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt naturalny i mak. Na koniec dodać wiśnie i wymieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz