Porcja podanego poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile LINK .
SKŁADNIKI
Na ciasto do pierogów:
- 1 kg mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju rzepakowego
- około 400 ml bardzo gorącej wody
- 250 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 100 g masła
- cukier
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej po czym stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać by się nie poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich.
Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku każdego z nich nakładać jagody, po czym złożyć na pół i zlepić dobrze palcami.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju, wrzucić pierogi (najlepiej podzielić je na dwie partie) i przemieszać by nie przykleiły się do dna. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze chwilę, aż do miękkości.
W rondelku roztopić masło i lekko je zeszklić. Pierogi podawać polane masłem i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz