środa, 27 lipca 2016

Pierogi z jagodami


Porcja podanego poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile LINK .


SKŁADNIKI

Na ciasto do pierogów:

  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • około 400 ml bardzo gorącej wody
Na nadzienie:

  • 250 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo do podania:

  • około 100 g masła
  • cukier


WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej po czym stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać by się nie poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło.

Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich.

Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku każdego z nich nakładać jagody, po czym złożyć na pół i zlepić dobrze palcami. 

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju, wrzucić pierogi (najlepiej podzielić je na dwie partie) i przemieszać by nie przykleiły się do dna. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze chwilę, aż do miękkości.

W rondelku roztopić masło i lekko je zeszklić. Pierogi podawać polane masłem i posypane cukrem.