Sezon na wiśnie w pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 35 g maku
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 700 ml wody
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan-fixy
- 40 g gorzkiej czekolady + wiśnie
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia.
Warstwa wiśniowa: Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody (zamiast wody można wykorzystać sok z wiśni, który powstał nam w trakcie ich drylowania, a brakującą ilość uzupełnić wodą). Wydrylowane wiśnie wyłożyć równomiernie na biszkopcie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.
Warstwa śmietankowa: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać.
Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać górę ciasta. Na każdym kawałku położyć wiśnię do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz