Sezon na jagody jeszcze trwa, więc u mnie zagościł sernik z jagodami :-)
SKŁADNIKI
Na kruchy spód:
- 250 g mąki tortowej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 125 g masła
- 65 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 7 jajek
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka)
- 100 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g jagód
- 2 białe czekolady
- 100 g jagód
WYKONANIE
Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, posiekane nożem zimne masło, wbić jajko i wlać zimną wodę. Zagnieść całość na jednolite ciasto, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o średnicy 26 cm (lub większej). Włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Sernik: Zmniejszyć temperaturę piekarnika na 170°C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową ilości cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopione masło, twaróg, budynie, mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku każdorazowo miksując). Na koniec wsypać jagody i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Delikatnie połączyć masę serową z białkami, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać na kruchy spód i piec na środkowej półce piekarnika 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć nie otwierając go i zostawić sernik na ponowne 15 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i nie wyciągać z niego sernika przez kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury).
Polewa: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i polać nimi ostudzony sernik. Umyte i osuszone jagody rozsypać gęsto na czekoladzie. Włożyć sernik do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz