Osobiście uwielbiam tort Czarny Las i dlatego też właśnie go zdecydowałam się zrobić ma moje urodziny :-) U mnie jest mocno wiśniowy, dzięki czemu nie jest za słodki, ale zawsze można zrobić więcej śmietany.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 7 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego (200 g)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
- 3-4 łyżki kakao (około 35 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki wody
- 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- można dodać kieliszek wódki
- 500 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 śmietan fixy
WYKONANIE
Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. W momencie gdy masa będzie za gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki.
Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić to w tym momencie i odlać pół szklanki soku na nasączenie. Następnie odlać nieco soku do garnuszka, dodać do niego mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Wlać z powrotem do wiśni i gotować chwilkę (masa powinna mocno zgęstnieć i w konsystencji przypominać dżem). Zostawić do ostudzenia. Jeżeli frużelinę robicie ze świeżych wiśni, to do garnuszka należy dodać wody (ewentualnie zamrozić na jeden dzień).
Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy.
Dolny placek tortu nasączyć sokiem z wiśni, ułożyć cienką warstwę frużeliny wiśniowej i rozsmarować cienką warstwę śmietany. Nałożyć kolejny placek i powtórzyć czynności. Następnie nałożyć ostatni, górny placek i posmarować go śmietaną. Śmietaną smarujemy również boki tortu. Tort można udekorować wiśniami, startą czekoladą i śmietaną.
Uwagi: Śmietany wychodzi na styk, więc jeżeli chcecie smarować jej grubiej, to zamiast opakowania 500 g kupcie większe (co najmniej 700-800 g).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz