Zazwyczaj każdy z nas lubi serniki. Ten jest delikatny w smaku, ale za to prezentuje się fantastycznie. Do dekoracji można wykorzystać inne owoce, ważne żeby było smacznie i kolorowo ;-) Sernik można zrobić w formie o średnicy od 26 do 30 cm (w zależności jaką posiadacie).
SKŁADNIKI
Na sernik
- 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka)
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- dodatkowo masło do wysmarowania formy i kasza manna do posypania
- 1 opakowanie galaretki np. pomarańczowej + 450 ml wody (można wykorzystać sok z brzoskwiń)
- owoce: 2 kiwi, mała puszka brzoskwiń, truskawki (lub inne sezonowe)
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszą manną.
Do miski dodać twaróg, masło, cukier, proszek budyniowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i żółtka. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić osobno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z pozostałą masą. Przelać do formy i piec godzinę, po tym czasie wyłączyć piekarnik i go uchylić, zostawiając w nim sernik jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z wykorzystaniem mniejszej ilości wody (można również zamiast samej wody dolać soku z brzoskwiń). Kiwi obrać i pokroić w cienkie plasterki, brzoskwinie dobrze odsączyć z soku i również pokroić w plasterki, truskawki przekroić na pół.
Ostudzony sernik posmarować lekko tężejącą już galaretką, wyłożyć na nim owoce i polać je galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki.
Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców np. jagód, to ich nie odmrażajcie, tylko porozrzucajcie na serniku zamrożone i polejcie galaretką, w przeciwnym razie galaretka zabarwi Wam się na fioletowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz