środa, 20 stycznia 2016

Zupa ogórkowa


Dzisiaj zajadamy się zupą ogórkową wprost z tradycyjnego przepisu mojej mamy. Osobiście uwielbiam zupę ogórkową za jej kwaskowaty smak. 

SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób)

  • ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika
  • 800 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • około 120 ml śmietany do zup 12%
można dodać:
  • 1 udko z kurczaka
  • jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej


WYKONANIE

Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości.

Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli do wywaru postanowiliście dodać udko z kurczaka, to zacząć najpierw je gotować, a warzywa dodać nieco później. Gotowy wywar przecedzić i wlać do miękkich już ogórków, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pogniecioną widelcem marchewkę (niekoniecznie wszystkie trzy, bo będzie jej za gęsto), dolać śmietanki 12% i doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą.

Jeżeli wolicie bardziej gęstą zupę, to do osobnego garnuszka wsypać kopiastą łyżkę mąki (np. Wrocławskiej), dobrze rozmieszać z wodą i wlać do gotującej się zupy.