Dzisiaj zajadamy się zupą ogórkową wprost z tradycyjnego przepisu mojej mamy. Osobiście uwielbiam zupę ogórkową za jej kwaskowaty smak.
SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób)
- ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika
- 800 ml wody z ogórków kiszonych
- 1 mały korzeń selera
- 1 średni korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- około 120 ml śmietany do zup 12%
- 1 udko z kurczaka
- jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej
WYKONANIE
Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości.
Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli do wywaru postanowiliście dodać udko z kurczaka, to zacząć najpierw je gotować, a warzywa dodać nieco później. Gotowy wywar przecedzić i wlać do miękkich już ogórków, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pogniecioną widelcem marchewkę (niekoniecznie wszystkie trzy, bo będzie jej za gęsto), dolać śmietanki 12% i doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą.
Jeżeli wolicie bardziej gęstą zupę, to do osobnego garnuszka wsypać kopiastą łyżkę mąki (np. Wrocławskiej), dobrze rozmieszać z wodą i wlać do gotującej się zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz