Pyszne i łatwe danie z pieczarkami w roli głównej.
Porcja na 4-5 osób.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 500 g pieczarek
- 1 kopiasta łyżka masła
- oliwa
- 1 duża puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały sok pomidorowy (330 ml)
- 1 duża kwaśna śmietana 18% (330 g)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody
- około 400 g makaronu np. kolanka lub muszelki
WYKONANIE
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połowę wrzucić na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, drugą połowę wrzucić do brytfanny z odrobiną oliwy. Pieczarki umyć i pokroić, wsypać na patelnię, posypać solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu około 5-7 minut, aż pieczarki puszczą sok i nie będą surowe.
Do brytfanny dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory w puszce, sok pomidorowy, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczyptę chilli, oregano i bazylii. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypać pieczarki, wymieszać. Do małego garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przelać do potrawy i chwilę gotować mieszając, dzięki czemu sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente, odcedzić i dodać do potrawy. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić (pomijając tutaj już chilli, bo potrawa nie ma być pikantna, tylko przyjemnie pieczarkowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz