Placek śliwkowy, czy też inaczej tarta śliwkowa na blaszce, potrafi w styczniu przypomnieć nam minione, ciepłe, jesienne dni.
Przepis na blaszkę 25x40.
SKŁADNIKI
Na spód:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g zmielonych migdałów
- 65 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 2 jajka
- 750 g śliwek mrożonych lub świeżych
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 200 g śmietany 30% lub 36%
- 50 g twarogu
- 2-3 łyżki soku śliwkowego
- cukier puder do posypania gotowego placka
WYKONANIE
Spód: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zmielone migdały, cukier puder, posiekane nożem zimne masło, wbić jajka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki (u mnie leżało całą noc, wyciągnęłam je z lodówki 20 minut przed wałkowaniem).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Gotowe przełożyć do blaszki i podwinąć boki na 2-3 cm.
Warstwa wierzchnia: Mrożone śliwki odmrozić wcześniej i odlać z nich sok, świeże przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Zimną śmietanę ubić w misce.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać na puszystą pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać twaróg, sok śliwkowy (2-3 łyżki z odlanego soku z mrożonych śliwek) i zmiksować. Do gotowej masy dodać ubitą śmietanę i delikatnie wmieszać. Całość przelać na wyłożony spód, wyrównać i wyłożyć połówki śliwek, jedna obok drugiej, brzuszkami do góry. Piec 30 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić zostawiając w nim placek śliwkowy na jeszcze 10 minut. Góra placka powinna być brązowo-złota. Schłodzony placek posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz