piątek, 15 stycznia 2016

Placek ze śliwkami


Placek śliwkowy, czy też inaczej tarta śliwkowa na blaszce, potrafi w styczniu przypomnieć nam minione, ciepłe, jesienne dni.

Przepis na blaszkę 25x40.

SKŁADNIKI

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 65 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 jajka
Na warstwę wierzchnią:

  • 750 g śliwek mrożonych lub świeżych
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 50 g twarogu
  • 2-3 łyżki soku śliwkowego
  • cukier puder do posypania gotowego placka


WYKONANIE

Spód: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zmielone migdały, cukier puder, posiekane nożem zimne masło, wbić jajka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki (u mnie leżało całą noc, wyciągnęłam je z lodówki 20 minut przed wałkowaniem).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Gotowe przełożyć do blaszki i podwinąć boki na 2-3 cm.

Warstwa wierzchnia: Mrożone śliwki odmrozić wcześniej i odlać z nich sok, świeże przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Zimną śmietanę ubić w misce. 

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać na puszystą pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać twaróg, sok śliwkowy (2-3 łyżki z odlanego soku z mrożonych śliwek) i zmiksować. Do gotowej masy dodać ubitą śmietanę i delikatnie wmieszać. Całość przelać na wyłożony spód, wyrównać i wyłożyć połówki śliwek, jedna obok drugiej, brzuszkami do góry. Piec 30 minut, po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić zostawiając w nim placek śliwkowy na jeszcze 10 minut. Góra placka powinna być brązowo-złota. Schłodzony placek posypać cukrem pudrem.