wtorek, 12 stycznia 2016

Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką


Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco cierpliwości, bo krem brzoskwiniowy długo twardnieje, a dopiero jak będzie odpowiednio gęsty, to można wylać na nim tężejącą galaretkę.


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 120 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody
Na krem i galaretkę:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 250 g serka mascarpone
  • 110 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe


WYKONANIE

BiszkoptWszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. 

Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.

Krem: Brzoskwinie ułożyć na sitku żeby były dobrze odsączone (1-2 połówki można odłożyć i drobno pokroić do galaretki), po czym zblendować je ma rzadki mus.

Do miski włożyć masło w temperaturze pokojowej i ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać mascarpone i wlać mus brzoskwiniowy, wszystko razem zmiksować i włożyć do lodówki żeby krem już nieco stwardniał.

Sok z brzoskwiń wlać do garnuszka i dolać wody, tak żeby razem wychodziło 700 ml płynu. Zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzone włożyć do lodówki żeby prędzej stężały.

Na ostudzonym biszkopcie rozsmarować krem brzoskwiniowy (jeżeli zostawiliście brzoskwinie, to rozłożyć drobno pokrojone na kremie). Na krem wylać tężejącą już galaretkę i włożyć do lodówki. Ciasto powinno być w lodówce minimum 2 godziny zanim je podamy.