poniedziałek, 21 marca 2022

Ciasto francuskie z serem feta i szpinakiem


Jeżeli szukacie sprawdzonej przekąski, to polecam ciasto francuskie z nadzieniem ze szpinaku i fety, z pieczonymi pomidorami i mozzarellą. Całość komponuje się rewelacyjnie, a przekąski przygotowuje się bardzo szybko.




SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak posiekać i przełożyć do miski. Dodać rozdrobnioną mozzarellę i gęstą śmietanę. Następnie dobrze przyprawić świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, po czym wymieszać. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 równych części. Na każdą część nałożyć łyżkę farszu, lekko spłaszczyć łyżką, ułożyć pomidor, na pomidor nałożyć nieco rozdrobnionej mozzarelli i posypać oregano. Wszystkie boki ciasta francuskiego zagiąć i zlepić. Tak przygotowane przekąski przełożyć delikatnie na blaszkę. Boki ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 20 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz