Jeżeli szukacie sprawdzonej przekąski, to polecam ciasto francuskie z nadzieniem ze szpinaku i fety, z pieczonymi pomidorami i mozzarellą. Całość komponuje się rewelacyjnie, a przekąski przygotowuje się bardzo szybko.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 2 małe pomidory
- 1/2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak posiekać i przełożyć do miski. Dodać rozdrobnioną mozzarellę i gęstą śmietanę. Następnie dobrze przyprawić świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, po czym wymieszać. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 równych części. Na każdą część nałożyć łyżkę farszu, lekko spłaszczyć łyżką, ułożyć pomidor, na pomidor nałożyć nieco rozdrobnionej mozzarelli i posypać oregano. Wszystkie boki ciasta francuskiego zagiąć i zlepić. Tak przygotowane przekąski przełożyć delikatnie na blaszkę. Boki ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz