Do przygotowania zapiekanki pasterskiej zainspirowało mnie Shepherd's pie, czyli angielskie ciasto pasterskie. Oryginalnie jest przygotowywane z jagnięciny, którą zastąpiłam mięsem wołowym. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Chcę podkreślić, że oryginalny przepis był dla mnie inspiracją, ale samą zapiekankę przygotowałam według własnego zamysłu.
SKŁADNIKI
- 500-600 g mielonego mięsa wołowego
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 kg ziemniaków
- 100 g sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 80 g masła
- 80 ml mleka 3,2%
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- sól, świeżo mielony pieprz, suszone oregano
- opcjonalnie mały pęczek koperku
WYKONANIE
Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Seler naciowy umyć i posiekać. Warzywa przełożyć do mięsa, całość polać olejem rzepakowym, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu do czasu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać 1/2 szklanki wody i dusić jeszcze przez 5 minut.
Ziemniaki obrać, przekroić na pół, przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie dobrze odcedzić je z wody, dodać masło, mleko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i pognieść dobrze tłuczkiem, tak aby powstało nam gładkie puree.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Ser zetrzeć na tarce. Jajko rozbełtać i doprawić solą i pieprzem.
Na spód naczynia wyłożyć mięso mielone. Następnie nałożyć połowę ziemniaków, wyrównać, posypać serem i oregano, po czym nałożyć pozostałe ziemniaki. Górę zapiekanki wyrównać, posmarować jajkiem i zrobić widelcem wzorki. Następnie zapiekankę włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Upieczoną zapiekankę można podawać posypaną posiekanym świeżym koperkiem.
Uwagi: Ja moją zapiekankę zapiekałam z pokrywą naczynia żaroodpornego, którą zdjęłam na ostatnie 5 minut. Jednakże czytając przepisy nie znalazłam informacji, że jest konieczne nałożenie pokrywy, dlatego też o niej nie wspominam. Dodatek sera i koperku nie występuje w oryginalnej angielskiej wersji, ale zapewniam, że oba dodatki są smacznym i ciekawym akcentem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz