Tak przygotowana quesadilla jest rewelacyjna w smaku. Mięso zamarynowane w przyprawie gyros-kebab jest wyraziste w smaku i soczyste. Do tego mamy dużą ilość warzyw w postaci dwóch kolorowych papryk, pomidorów i cebuli. Na koniec mamy ser cheddar, który łączy całość. Upieczone tortille są pyszne i chrupiące, a całości dopełnia sos.
Tortille można przygotować na dużej patelni lub na grillu elektrycznym.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawa gyros-kebab
- 1 duża czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 200 g sera cheddar
- 4 duże tortille
- sos taco lub inny (u mnie pikantny sos taco z salsą warzywną)
WYKONANIE
Dzień wcześniej: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać olejem rzepakowym i doprawić przyprawą gyros-kebab. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W dzień przygotowywania potrawy: Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso z kurczaka usmażyć na patelni, tak aby nie było surowe.
Tortille zwilżyć wodą. Następnie układać kolejno: tortilla, ser, krążki cebuli, plasterki pomidora, obie papryki, mięso, ponownie ser i na koniec tortilla. Całość dobrze docisnąć. Tak przygotowane torille przygotować na grillu elektrycznym lub na dużej patelni. Grill elektryczny: Tortillę ułożyć na rozgrzanym grillu, zamknąć pokrywę i podgrzewać, aż ładnie się upiecze, a ser stopi. Tak przygotowaną tortillę przełożyć na talerz i tak samo przygotować kolejną. Patelnia: Tortillę ułożyć na rozgrzanej patelni. Po około 2 minutach torillę obrócić na drugą stronę i również podpiec.
Przygotowane quesadille pokroić na trójkąty i podawać z sosem np. sosem pikantnym do taco lub innym pikantnym.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com