SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka
- 60 g żółtego sera
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- olej rzepakowy
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jajka wbić do miski i rozbełtać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jajek dodać śmietanę, ser, paprykę i cebulę. Wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością oregano. Formę do babeczek wyłożyć plastikowymi foremkami lub posmarować olejem rzepakowym. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 części. Każdym kawałkiem ciasta wyłożyć wgłębienia do babeczek, następnie do każdego wgłębienia włożyć rozciągnięty plasterek boczku, nałożyć farsz z jajek i górę zasłonić boczkiem. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut.
Uwagi: Aby babeczki się łatwiej wyciągało z wgłębień formy do babeczek, można chwilę odczekać lub wyciągnąć je łyżeczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz