środa, 23 marca 2022

Śniadaniowe babeczki z jajkiem i boczkiem


Tak przygotowane babeczki, to ciekawe urozmaicenie śniadania. Są smaczne i pożywne. Przygotowuje się je prosto. Nieco trudniej się je wyciąga z formy do babeczek. Ja w tym celu wykorzystałam dwie łyżeczki.




SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka
  • 60 g żółtego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • olej rzepakowy
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Jajka wbić do miski i rozbełtać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jajek dodać śmietanę, ser, paprykę i cebulę. Wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością oregano. Formę do babeczek wyłożyć plastikowymi foremkami lub posmarować olejem rzepakowym. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 8 części. Każdym kawałkiem ciasta wyłożyć wgłębienia do babeczek, następnie do każdego wgłębienia włożyć rozciągnięty plasterek boczku, nałożyć farsz z jajek i górę zasłonić boczkiem. Tak przygotowane babeczki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. 


Uwagi: Aby babeczki się łatwiej wyciągało z wgłębień formy do babeczek, można chwilę odczekać lub wyciągnąć je łyżeczką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz