Na 2 duże kebaby.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawa gyros-kebab
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 mały miks sałat z kapustą
- 2 duże tortille
- 140 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, chili, słodka papryka
WYKONANIE
Dzień wcześniej: Mięso z kurczaka umyć, pokroić w paski i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Następnie polać olejem rzepakowym i przyprawić obficie przyprawą do kebaba (u mnie gyros-kebab). Dwa ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do mięsa. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
W dzień przygotowywania kebabów.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidor i ogórek umyć i pokroić w plasterki. Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawić dobrze solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Przygotować dwa grube i długie paski folii aluminiowej.
Mięso usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Tortille zmoczyć pędzelkiem wodą z obu stron. Następnie ułożyć każdą na suchej, nagrzanej patelni i podpiec z obu stron, tak aby nie były miękkie (nie za mocno, bo będą się łamać i nie da się ich zawinąć). Każdą tortillę posmarować sosem, nałożyć krążki cebuli, plasterki pomidora i ogórka, następnie mięso, ponownie polać sosem, nałożyć dużą ilość miksu sałat, polać sosem i zawinąć podwijając nieco dół tortilli i owijając go dobrze folią spożywczą.
Uwagi: Mój kebab ma tym razem jeszcze jeden dodatek ;-) W związku z tym, że wcześniej przygotowywałam potrawę w piekarniku, to miałam go nadal nagrzany. Dlatego też posmarowałam moje tortille z jednej strony pędzelkiem wodą, położyłam mokrym w dół na kratce z wyposażenia piekarnika, a na górze każdej tortill położyłam dwa plasterki żółtego sera. Gdy tortille już były przypieczone, a ser się stopił, to przygotowywałam kebaby jak w przepisie powyżej. Dodatek sera choć nietypowy, był bardzo smaczny ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz