Od kiedy mój mąż rozsmakował się w smakach Azji i opanował biegle jedzenie pałeczkami częściej przygotowuję potrawy z kuchni wschodu. Do Pad Thai przymierzałam się od jakiegoś czasu. Zobaczyłam filmiki jak podają Pad Thai na ulicach Tajlandii i jak przygotowują je Europejczycy ;-) W końcu opracowałam własną wersję, w której idę nieco na skróty, bo wykorzystuję gotowy sos. Z drugiej strony zaś zamarynowałam sobie mięso z kurczaka, ale chciałam aby był bardzo wyrazisty w smaku. Ostatecznie przy wykorzystaniu wszystkich dostępnych mi składników, potrawa wyszła rewelacyjna w smaku, więc szczerze polecam jej spróbowanie. Mamy tutaj połączenie smaku słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 plaster imbiru
- olej roślinny
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- świeżo mielony pieprz
- 450 g mrożonych warzyw chińskich
- 250 g makaronu ryżowego wstążki (u mnie dwa rodzaje)
- 120 ml sosu WOK Pad Thai (lub innego gotowego do Pad Thai)
- 1 jajko
- 1 papryczka chili
- pęczek natki kolendry lub natki pietruszki
- garść prażonych orzeszków ziemnych
- 1 limonka
- mały pęczek szczypioru
WYKONANIE
Dzień wcześniej lub kilka godzin przed przygotowaniem potrawy.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i potroić w niewielką kostkę. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać niewielką ilością oleju roślinnego i wymieszać. Mięso doprawić ciemnym sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem. Plaster imbiru obrać, drobno posiekać i dodać do mięsa. Ząbki czosnku również obrać i posiekane dodać do mięsa. Mięso ponownie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
W dzień przygotowywania potrawy.
Makaron ryżowy zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni lub woka. Dodać zamarynowane mięso wraz z imbirem i czosnkiem, dwie łyżki oleju roślinnego i włączyć palnik. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu. Do usmażonego mięsa dodać mieszankę warzyw, wlać sos do Pad Thai i smażyć, aż warzywa lekko zmiękną (szybciej będzie dusić pod pokrywką). Następnie dodać dobrze odcedzony z wody makaron ryżowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie umyć i posiekać szczypior i kolendrę lub natkę pietruszki. Z papryczki chili wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Limonkę pokroić na mniejsze kawałki.
Do podsmażonej potrawy (makaron powinien być miękki) wsypać nieco szczypioru i kolendry/natki pietruszki, odsunąć ją na jedną stronę patelni/woka i wbić jajko. Jajko mieszać, tak aby się ładnie ścięło, po czym wymieszać je z całością potrawy. Pad Thai nakładać na talerze zostawiając z boku nieco miejsca. Z boku każdego talerza nałożyć orzeszki ziemne, szczypior, papryczkę chili, kawałki limonki i kolendrę/natkę pietruszki. Wierzch potrawy również posypać niewielką ilością szczypioru, papryczki chili, orzeszków zimnych, kolendry/natki pietruszki i polać odrobiną soku z limonki. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz