Chili con carne, to prosta i smaczna potrawa z kuchni meksykańskiej. Można je podawać z pieczywem, chociaż u mnie w rodzinie przyjęło się, że jadamy chili con carne z ryżem. Tym razem zaserwowałam bogatszą wersję z dużą ilością papryki. Chili con carne gości już na moim stole ponad 15 lat :-) To jedna z pierwszych potraw, które przygotowałam samodzielnie jeszcze w kuchni mojej mamy.
SKŁADNIKI
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 650 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 duża passata pomidorowa
- 1 papryczka chili
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli kidney
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, chili
WYKONANIE
Cebule obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Dodać mięso mielone, polać olejem rzepakowym i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością słodkiej papryki. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory w puszce, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pozbawioną gniazd nasiennych, posiekaną papryczkę chili. Całość nadal smażyć. W międzyczasie wyciąć z papryk gniazda nasienne i pokroić je w kostkę. Do potrawy wlać passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy i papryki, nałożyć pokrywę i dusić, aż papryki zmiękną. Na koniec dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Następnie dobrze doprawić potrawę solą, świeżo mielonym pieprzem i chili. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Podawać z wybranymi dodatkami np. pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz