Dawno tak mi nie smakowała ryba, jak w zapiekance ze szpinakiem, makaronem i mozzarellą. Jak dla mnie obłędna w smaku. Zapomniałam sobie wcześniej odmrozić szpinak, więc go "rozbiłam". Niestety w takiej postaci nie mogłam go odcisnąć z nadmiaru wody i sos miałam zbyt rzadki. Dlatego już teraz zwracam uwagę, aby szpinak był dobrze odciśnięty.
SKŁADNIKI
- 400-500 g polędwicy z dorsza atlantyckiego
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 200 g śmietany 30%
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- 190 g makaronu pełnoziarnistego penne
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżka oleju rzepakowego
WYKONANIE
Szpinak wcześniej odmrozić, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać śmietankę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawić dobrze solą i pieprzem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale tylko przez 1/2 czasu wskazanego na opakowaniu. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wsypać makaron, dodać masę szpinakową (nieco zostawić na polanie ryby) i wymieszać. Rybę umyć, pokroić na plasterki i ułożyć na górze zapiekanki, po czym doprawić ją niewielką ilością soli i pieprzu. Wierzch polać pozostałą masą szpinakową i posypać rozdrobnioną mozzarellą. Mozzarellę posypać oregano, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 25 minut. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz