sobota, 13 listopada 2021

Zapiekanka z dorszem, szpinakiem, makaronem i mozzarellą


Dawno tak mi nie smakowała ryba, jak w zapiekance ze szpinakiem, makaronem i mozzarellą. Jak dla mnie obłędna w smaku. Zapomniałam sobie wcześniej odmrozić szpinak, więc go "rozbiłam". Niestety w takiej postaci nie mogłam go odcisnąć z nadmiaru wody i sos miałam zbyt rzadki. Dlatego już teraz zwracam uwagę, aby szpinak był dobrze odciśnięty.




SKŁADNIKI

  • 400-500 g polędwicy z dorsza atlantyckiego
  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 190 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego




WYKONANIE


Szpinak wcześniej odmrozić, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać śmietankę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawić dobrze solą i pieprzem.


Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, ale tylko przez 1/2 czasu wskazanego na opakowaniu. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.


Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wsypać makaron, dodać masę szpinakową (nieco zostawić na polanie ryby) i wymieszać. Rybę umyć, pokroić na plasterki i ułożyć na górze zapiekanki, po czym doprawić ją niewielką ilością soli i pieprzu. Wierzch polać pozostałą masą szpinakową i posypać rozdrobnioną mozzarellą. Mozzarellę posypać oregano, nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 25 minut. Podawać od razu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz