Od dawna marzyło mi się ciasto z jabłkami i cynamonem. Kruche ciasto jabłkowe jest nieco inne niż tradycyjne tarty. Jabłka są otulone pyszną cynamonową pianką, która powstaje na bazie białek, budyniu i kaszy manny. Pyszności ;-) Koniecznie musicie kiedyś spróbować.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 4 żółtka jaj
- 180 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g jabłek
- 1/2 cytryny
- 30 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 30 g kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 4 białka jaj
- szczypta soli
- 40 g drobnego cukru
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść jednolite ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, a ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną zawinąć ponownie folią spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy tortowej o średnicy 24 cm. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć na 10 minut do piekarnika. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę (bez gniazd nasiennych). Następnie przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem, wymieszać. Do miseczki przelać śmietanę, dodać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Pozostałe w lodówce ciasto rozwałkować na koło o średnicy 25-26 cm, po czym pokroić je radełkiem na niezbyt grube paski. Opcjonalnie można również z ciasta powycinać liście.
Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodać śmietanę i jabłka, delikatnie wymieszać i przelać na podpieczony kruchy spód. Wierzch wyrównać, po czym ułożyć na nim wcześniej pokrojone paski ciasta tworząc kratkę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz