SKŁADNIKI
Ciasto:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g masła
- 250 ml mleka 3,5%
- 80 g dżemu z czarnej porzeczki lub innego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
- 200 g śmietany 30%
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 śmietan-fixy
- wiórki czekoladowe
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę keksową o wymiarach 12 x 35 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, po czym ubić na puszystą piankę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej dodać najpierw dżem i zmiksować. Następnie wlać masło, mleko i olej, przesiać składniki sypkie i zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec 45 minut. Upieczone delikatnie wyciągnąć z formy i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić, dodać masę kajmakową i zmiksować. W osobnej misce ubić masło, dodać do kremu, wsypać oba śmietan-fixy i zmiksować. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przed podaniem wyłożyć na wierzchu ciasta krem kajmakowy, rozsmarować go równomiernie i posypać wiórkami czekoladowymi.
Uwagi: Ciasto można również podać bez masy kajmakowej. Wystarczy je posypać obficie cukrem pudrem lub polać słodką polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz