Idealna zapiekanka dla zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu na bogato, bo mozzarella i ser żółty. Całość zalana sosem pomidorowym. Podana porcja jest bardzo duża, bo aż na dwa duże naczynia żaroodporne. Ja zaprosiłam rodziców, ale mimo to jeszcze jedliśmy lasagne na następny dzień i została jeszcze porcja, którą zamroziłam. Zawsze można oczywiście przygotować z 1/2 ilości podanych składników.
Składniki na 2 duże naczynia żaroodporne.
SKŁADNIKI
Warstwa mięsno-makaronowa:
- 750 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 350 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- 300 g makaronu kolanka ozdobne
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 3 duże łyżki masła
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 550 ml mleka 3,2%
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- 650 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, chilli
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- 18 płatów makaronu lasagne
- olej rzepakowy
- 2 kulki mozzarelli
- 100 g żółtego sera
WYKONANIE
Warstwa mięsno- makaronowa: Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, polać całość oliwą, posypać solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu do czasu. Do usmażonego mięsa dodać pomidory w puszce, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze jakiś czas. Mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki i wlać tyle wody by dało się wymieszać. Wlać od razu do mięsa energicznie mieszając. Doprawić całość solą, pieprzem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.
Zagotować wodę, osolić i wlać nieco oleju rzepakowego. Wrzucić makaron i gotować około 3 minuty. Odcedzony makaron dodać do mięsa i wymieszać. Jeżeli całość jest za gęsta,to dolać wody. W razie potrzeby doprawić.
Szpinak: Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć, aż odparuje nadmiar wody i szpinak będzie gęsty.
Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i nadal podgrzewać energicznie mieszając. Następnie wlewać stopniowo mleko nie przestając mieszać. Gdy beszamel zgęstnieje, doprawić go płaską łyżeczką gałki muszkatołowej i niewielką ilością soli i pieprzu.
Sos pomidorowy: Do garnka wlać passatę pomidorową, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością chilli. Włączyć palnik. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do gorącego sosu. Podgrzewać, aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić.
Składanie zapiekanki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ser zetrzeć na tarce. W garnku zagotować niewielką ilość wody, osolić i dodać łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucać po kilka płatów makaronu lasagne i gotować około 2-3 minuty pilnując aby się nie skleiły. Makaron układać na dużym talerzu lekko nakładając jeden płat na kolejny.
Dwa naczynia żaroodporne wysmarować olejem. Na spód każdego nałożyć trzy płaty makaronu lasagne, na to równomiernie porcję mięsa z makaronem, następnie warstwę sosu beszamelowego, warstwę szpinaku i znowu trzy płaty makaronu. Na płaty nakładamy ponownie pozostałe mięso z makaronem, ponownie trzy płaty makaronu lasagne, na nich rozsmarować pozostały sos beszamelowy, rozdrobnić mozzarellę i obie zapiekanki polać sosem pomidorowym (jeżeli jest zbyt gęsty, to można dolać do niego wody). Nałożyć pokrywy naczyń żaroodpornych i włożyć do piekarnika. Zapiekanki zapiekać przez 45 minut. Po tym czasie oprószyć wierzch serem, posypać oregano i włożyć ponownie do piekarnika na 5 minut.
Uwagi: Aby zapiekankę prościej się kroiło i nakładało, to po wyciągnięciu jej z piekarnika należy odczekać około 8 minut, aż lekko się ostudzi.
hmmm smakowita :)
OdpowiedzUsuń